bagaimana-hasil-foto-195-billion-pixel-06

Bagaimana hasil foto 195 billion pixel?

Teknologi & IT

Dari setahun ke setahun teknologi kamera telah maju dengan lebih pantas. Selain daripada jurufoto inginkan hasil foto yang terbaik, ketajaman fokus kamera adalah salah satu faktor penting bagi mendapatkan kejelasan foto yang maksimum.

Di Malaysia dan seluruh dunia, tular satu foto yang dikatakan telah diambil menggunakan 24.9 bilion pixel menggunakan teknologi kuantum.

Adakah betul foto ini adalah foto yang paling jelas di dunia?

Menurut Jingkun Technology yang menginovasikan gambar ini, gambar yang menampilkan keindahan Shanghai ini adalah gambar yang terbesar di Asia dan ketiga terbesar di dunia. Gambar ini diambil dari Menara Oriental Pearl di China pada tahun 2015.

Menariknya, foto yang diambil secara 360 darjah ini bukanlah menggunakan 24.9 bilion pixel, tetapi sebenarnya menggunakan 195 bilion pixel! Foto ini mampu untuk di zum dengan jelas – sehingga anda boleh melihat nombor plat kenderaan, nama pusat membeli belah dan wajah manusia yang terdapat dalam foto ini!

Gambar ini adalah gambar yang dicantum bersama, dengan hasil 2000 kali lebih jelas daripada menggunakan kamera tradisional. Jadi foto ini bukanlah foto yang diambil menggunakan satelit, seperti mana yang disebarkan media.

Anda yang berminat untuk melihat sendiri hasil gambar ini, boleh klik di sini! – KlikGrafik

Leave a Reply